Sisnanteko

Sisna eli parkittu poronnahkan.

Ensinmmäisenä teurastuksen jälkeen taljasta poistetaan koivet sitten ylimääräinen liha ja rasva,






sitten ne pestään mäntysuopa liuoksella, (mäntysuopaa ja kylmäävettä). Talja pestään harjalla tai rätillä, sitten se taitetaan puoliksi niin että kesipuoli jää alaspäin ja pyöritetään rullalle (väliin laitetaan sanomalehteä, että ylimääräinen kosteus imeytyy) sitten ne laitetaan jätesäkkiin, joka suljetaan huolellisesti. sitten saaviin odottamaan seuraavaa pesu kertaa.



Taljoja pestään noin muutaman päivän välein mäntysuopa liuoksella, ja laitetaan aina jätesäkkiin nivoamaan. (Tätä tapahtumaa kutsutaan nivottamiseksi eli mädätetään karvat pois)


Taljoja pestään niin kauan kuin karvat lähtee helposti. (haju on aika järkyttävä) eli kädellä työntäen.



















Sitten se huuhdellaan ja parkitaan ensimmäisen kerran. Jos siihen jää karvatuppoja niin niitä EI pidä repiä väkisin. Koska siihen jää läikkiä. Jos karvapuolelle jää mustia liimamamaisia tahroja niin ne saa joko karvatupoilla hieromalla tai hellästi kumihanskat kädessä rapsuttamalla pois. Sekä jos pieniä karvatuppoja jää niin silti sen nahan voi parkita niin kyllä ne tupot lähtee viimeistään toisen parkitsemis kerran jälkeen.


Parkitseminen alkaa ensin miedolla liemellä joka on 1/3 parkkia ja 2/3 vettä. Parkkiliemi on kädenlämpöistä ( tarttuu helpommin)















Ensimmäisien parkituskertojen jälkeen näyttää tältä!




Kun sisnat ovat tarpeeksi monta kertaa parkittu niin seuraavaaksi, alkaa kaapiminen, me tehtiin se koneella sekä käsin.

Koneella Kaapiminen

Käsin tehtynä, huomattavasti työläämpää!
Nehän alkaa jo näyttämäänkin sisnalta.













Kaapimisen jälkeen sisnoja parkitaan vielä muutman kerran ja viimeiseksi ne rasvataan ja laitetaan kuivumaan. Unohtamatta pehmitystä.






Kuivumisen jälkeen aina kannattaa venyttää ja sitten se onkin valmiina käyttöön.

Tämä oli ihan ensimmäinen kerta kuin tein sisnaa, matka taljasta sisnaksi oli jännittävä ja hyvin opettava. Opin arvostamaan TODELLA paljon käsintehtyä sisnaa, koska nyt tiedän kuinka työlästä se on tehdä. 
Vaikka työ on rankkaa eikä aina niin miellyttävääkään niin otetaan asiat silti huumorilla!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karvaiset kengät

Huovuttamalla